Spreekbeurten

De meester vindt dat hij ook veel kan leren van zijn leerlingen. Daarom houdt iedereen nog een korte spreekbeurt over een zelf gekozen onderwerp. Iedereen ging meteen enthousiast aan de slag om materiaal te verzamelen, een Google Presentatie te maken en te oefenen voor de spiegel. Sommigen lieten ook een huisdier tot aan de schoolpoort brengen of toonden hun kunnen vooraan in de klas of op de speelplaats. En heeft de meester iets bijgeleerd? Echt wel!

Pop-up tuintjes

Tijdens de laatste dagen van het schooljaar was het heerlijk weer om buiten te vertoeven. We picknickten twee keer in ‘t Groen Plekske en donderdag hadden we daar ook nog een creatieve activiteit. In vier groepjes hebben we onze eigen mini-tuintjes ontworpen en aangelegd. We mochten alleen maar materiaal gebruiken dat in de natuur te vinden is: takjes, blaadjes, boomschors, stenen,… Er zijn wandelpaadjes, kampvuurplekjes, dierenhoekjes, poortjes, bruggetjes en uitkijktorens gebouwd. Dat allemaal op een ruimte van ongeveer één vierkante meter. Daarna kregen we de andere groepen op bezoek en als een echte tuinengids vertelden we wat we gemaakt hadden. Na de fotosessie hebben we op vrijdagmorgen alles weer opgeruimd. Net op tijd want ‘s middags heeft het geregend.

Boekenbeurs

Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand bouwden we een eigen boekenstand op in de klas. Elk groepje kon 7 sterren verdienen als we alle opdrachten goed uitvoerden. Zo moesten we een nieuwe affiche en prijskaartjes maken, een naam voor onze uitgeverij met bijpassend logo bedenken en een eigen reclamespotje spelen. We hebben heel hard ons best gedaan. En alle groepjes behaalden veel sterren, sommige zelfs alle zeven!

Alles met de bal

Nog net op tijd konden we in de sporthal Ter Borcht een hele voormiddag kennismaken met een hele reeks balspelen. Deze week was dat door het coronavirus al niet meer mogelijk geweest. Studenten van de sportschool VILO hebben ons veel nieuwe spelletjes geleerd. Met een bal die zo groot was dat we hem alleen maar konden rollen. Of met een balletje op een schijf balanceren. Shotten, stampen, gooien en vangen,… Wat er allemaal niet mogelijk is met een bal. De tijd ‘rolde’ zo snel voorbij dat we ons moesten haasten om op tijd weer op school te zijn.


Fotoalbum Alles met de bal 2020

Jeugdauteur vertelt

Maart is de jeugdboekenmaand. Vorige vrijdag hebben we in een klas van de muziekschool jeugdschrijfster Vera Van Renterghem ontmoet. Zij is bekend van de boeken over Oscar Cook. Daarover kon ze heel boeiend vertellen. Ze nam ons ook mee in haar fantasiewereld. De auteur stelde zelf veel vragen: Wie wil er ook verhalen schrijven? Waarover zouden die dan gaan? Op het einde van haar lezing riep ze ook enkele ‘oudjes’ naar voren. Zij mochten een kort toneeltje opvoeren als bewoners van het rusthuis Kraaiennest. Wie weet gebruikt ze die stukjes wel in haar volgende boek? Dat zou pas een leuke verrassing zijn.

Fotoalbum: Jeugdauteur vertelt

Veilig oversteken

Hoe steek ik als fietser veilig de Tieltstraat over om de Bezemstraat in te rijden? Dat kwam politieagent Brecht ons vertellen en vooral voortonen. Eerst even over je schouder achterom kijken. Dan je linkerhand uitsteken. En tot slot met een ruime bocht de rechterkant van de Bezemstraat inrijden. Wie dat te gevaarlijk of te moeilijk vindt, rijdt beter tot aan het zebrapad. Daar steek je dan met de fiets aan de hand, dus te voet, de straat over. Agent Brecht hoopt dat iedereen vanaf nu op een veilige en correcte manier fietst. Zo zorg je voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers.

Leven als blinde of slechtziende

Woensdag kwamen Nick, Jan en Léticia vertellen over hoe het is om te leven als blinde of slechtziende. Nick nam zijn blindegeleidehond mee. De trouwe viervoeter begeleidt hem overal naartoe. Als de hond niet ‘aan het werk’ is, mag hij geaaid worden. Jan gaf uitleg over het Brailleschrift. Hij liet een apparaatje zien dat de kleuren van kleren herkent. Zijn vrouw Léticia vertelde over de verschillende vormen van slechtziend zijn: tunnelzicht, wazig zicht, vlekjeszicht,… We kregen telkens een brilletje op om dat ook eens te kunnen ervaren. Tot slot leerden we hoe je een blinde of slechtziende begeleidt. Met een blinddoek op zochten we ons een weg tussen de banken. We onthouden vooral dat wie niet of bijna niet ziet ook gewone mensen zijn.

Fotoalbum Workshop blinde mensen

Carnaval

De laatste dag voor de krokusvakantie staat altijd in het teken van carnaval. We zoeken verkleedkleren bijeen of knutselen zelf een heus kostuum in elkaar. Na het optreden van de leraren genoten we van de verschillende activiteiten: gezelschapspelletjes, knutselen,… ‘s Middags lieten we ons de frietjes, frikandellen en het frisdrankje smaken. Het kleurrijke feest eindigde met een optreden van enkele leerlingen en met de verkiezing van de jeugdprins en -prinses. Het was een overheerlijke carnavaldag. Alaaf!

Fotoalbum Carnaval

Stickeractie

Elke dag trekken we ons fluohesje aan op naar school te komen en weer naar huis te gaan. Fietsers zorgen voor extra veiligheid en zetten een helm op. Tijdens de actie ‘Helm op, fluo top’ werden we daarvoor wekenlang beloond met stickertjes. Eerst kleefden we onze spaarkaart vol. Daarna slaagden we er ook nog in om de klasposter tot aan de eindstreep te vullen. En nu maar hopen dat we in de prijzen vallen…!

Dierenvoorstelling

We zijn in de klas enkele weken bezig geweest over dieren in het algemeen, zoals over de indeling van het dierenrijk. Daarna richtten we de aandacht meer op de vogels: soorten snavels, soorten poten, vogels herkennen,… Tijdens dit thema leerden we ook een Google Presentatie maken. We kunnen nu de tekst in een ander lettertype zetten, de kleuren aanpassen, foto’s invoegen en alles laten bewegen. Tot slot stelden we onze presentatie aan de klas voor.

Fotoalbum Dierenvoorstelling