15 maart: Pyjamadag

Elk jaar staan we op Bednet Pyjamadag stil bij alle kinderen en jongeren die wegens ziekte niet naar school kunnen. Bednet zorgt ervoor dat zieke leerlingen toch verbonden blijven met hun klas. Zo zijn ze mee met de les én al de rest. Ook in 4A kwamen veel kinderen in pyjama naar school.

 

 

6 maart: Workshop blinden en slechtzienden

Lethicia en Jan waren er dit jaar ook weer bij  om een workshop rond blind- en slechtziendheid te geven. Lethicia is slechtziend; Jan is volledig blind. De kinderen stonden versteld van wat deze mensen allemaal kunnen met hulpmiddelen. Jan had het vooral over zijn blindheid en over apparatuur om zich te behelpen in het dagelijks leven. Lethicia toonde en legde de verschillende soorten slechtziendheid uit aan de hand van een voorstelling. Ook konden de kinderen deze slechtziendheid zelf ervaren met de verschillende soorten brillen die ze mee had. Ze leerden ook hoe je een blinde persoon moet begeleiden. De kinderen konden dat uitproberen op de speelplaats. Op de eindevaluatie door onze kinderen hoorden we hoe interessant ze dit alles vonden. Sommige kinderen waren blij dat ze dit eens konden meemaken. Ze waren ook opgelucht toen ze hoorden dat deze mensen gelukkig door het leven gaan. Bedankt, Lethicia en Jan! Graag tot volgend schooljaar!

klik hier

Carnaval 2024

Carnavalsdag! Een toffe dag met leuke activiteiten voor de kinderen!

 

klasactiviteit:

Leuke elfjes rond carnaval verwerkt op het chromebook:

Ook met het programma Tagul werd gewerkt rond carnaval. De kinderen zijn heel vaardig en snappen heel vlug hoe het programma werkt. 🙂

Enkele voorbeelden:

 

 

 

 

 

Alles met de bal

Op dinsdag 6 februari 2024 hebben de kinderen deelgenomen aan “Alles met de bal”, een organisatie van MOEV binnen de schooluren. MOEV is de overkoepelende structuur en netoverschrijdende instantie voor “sport op school”. “Alles met de bal” is een bewegingslandschap rond de magische wereld van de BAL. Het tracht de kinderen te boeien met een waaier van spelletjes, estafette en ploegsporten met verschillende ballen, van knikker tot basketbal.  Elk spel wordt begeleid door een juf/meester.

De kinderen konden starten met een opwarmertje!

klik hier

Onze kinderen maken een mooie kindertijd mee! 🙂

klik hier

 

 

Gedichtendag 2024

Op de gedichtendag konden de kinderen al van ’s morgens vroeg kennis maken met gedichten. In de namiddag konden ze speuren op de speelplaats naar nog meer gedichten. Het 4de werkte samen met het 2de leerjaar. Gedichten werden samen gelezen en de afbeeldingen die erbij hoorden, werden gezocht.

klik hier

Religieuze symbolen

In de godsdienstles leerden we over de religieuze symbolen in de kerk. Voor veel kinderen waren er veel nieuwe dingen te zien en te horen. Ze zijn niet meer zo vertrouwd met de symbolen van onze kerk of van ons geloof. We waren ook geïnteresseerd in de religieuze symbolen bij de moslimkinderen. Op vraag van de juf brachten ze enkele voorbeelden mee. Ze gaven uiteraard een woordje uitleg. Ik merkte dat zij een stevig geloof hebben.

 

 

 

Groepswerk wero: werken met de atlas

Werken in groep is leuk en leerrijk. Inderdaad, kinderen leren van kinderen. In de weroles hebben we het over onze gemeente, over onze provincies en hun hoofdplaatsen en ook over de gewesten. In de atlas zoeken we dit allemaal op. Tijdens de leren leren momenten proberen we alvast de provincies en hun hoofdplaatsen te kennen en zelf aan te duiden op een blinde kaart. We oefenen dit ook op online programma’s. De kinderen zijn alvast heel enthousiast aan het werk!  Het is een plezier om dit gade te slaan!

klik hier

De tijd vliegt…. januari is bijna voorbij.

Wat gaat de tijd toch vlug! Januari, de nieuwjaarsmaand is bijna op.  🙂  Vielen de nieuwjaarsbrieven in de smaak bij oma, opa, mama en papa, …? De kinderen hebben ze alleszins met hart en ziel zelf gemaakt en geschreven.  Ook hebben ze zich goed geamuseerd met het knutselen rond kerst en de winter. Niet enkel knutselen staat op het programma. Ook de serieuze vakken worden flink verwerkt. Iedereen doet hard zijn best. In februari krijgt iedereen zijn/haar winterrapport mee. Spannend!

klik hier

Project eerste wereldoorlog nov – dec 2023

Op 14 november gingen we op uitstap naar de Westhoek. Dit was onze start van ons project eerste wereldoorlog. We bezochten verschillende historische sporen i.v.m. de eerste wereldoorlog. De Gids en de juf gaven uitleg bij de verschillende monumenten en in het museum van W.O. 1.

foto’s uitstap:

https://photos.google.com/share/AF1QipPRwAUdngCbrnFPD07lC-XvPViQgzijYxzJ41s0LWPTuQL1Vhc8pFQjco-G9fG9vg?key=NEZXY2lyS2xKaEt6emlPUTRrRnAxOTk2RWxjcDhB

In klas werk(t)en we in november en december verder aan het uitgebreide thema oorlog in de wero-lessen. Ook in de muzische lessen konden we in de beeld- en andere muzische lessen onze gevoelens rond de oorlog kwijt.

Onze muzische werkjes:

 

https://photos.google.com/share/AF1QipPeWmHaLvUFFbPNcoqBtWWh7W_UH6k7syvtd2sGLaEyjaz7ml62HcUY3Q7xnJVxqw?key=NUpxb0VKVjBaREtQMUVQQzIwR1ZfeXQ2dGlrTmJR

Bij het lied van Willem Vermandere werden we “stil”.  De inhoud pakte ons.

We zijn bijna klaar met ons groot project rond de oorlog … nog het opzoekwerk rond een historisch spoor afronden en dit voorstellen met een powerpoint. Ja hoor, ook deze aangeleerde vaardigheden passen we toe in  de media-lessen.

Als juf ben ik zelf door tegenslag pas kunnen starten op 6 nov. Ik ben heel tevreden over mijn klas 4A. Het is een zeer geïnteresseerde groep vol werklust! Chapeau, kinderen!

En zie…. “kerst en nieuw” staat al voor de deur. Met dit thema zijn we deze week gestart. Nieuwjaarsbrieven worden deze week geknutseld en geschreven. We zijn van plan om onze ouders, doopmeter en – peter te verrassen! 😉

Tot nog eens!

juf Katrien 🙂