Stop Motions – The making off
Hoeraaaa!
Europa
In onze werolessen namen we Europa onder de loep.
We leerden over soorten kaarten (staatkundig/natuurkundig), over talen, over de Europese Unie, over wat de EU doet voor mij, …
We moesten dit goed onderzoeken, want bij de eerste drie lessen was er telkens een tip te verdienen voor ons eigen land van de EU. Met de tips konden we dan raden welk land we hadden.
Dit land stelden we dan kort voor in een collage die we maakten.

Een leerrijke dag in Brussel!
Vandaag hadden we een leerrijke dag in Brussel.
In de voormiddag kwamen we veel te weten over de start van de Europese Unie, de jaren waarin de landen toetraden, Schuman, wat de EU voor ons doet, …
In de namiddag kregen we een leerrijke rondleiding in de VRT. Zo leerden we over de greenkey, mochten we langsgaan op de redactie van Karrewiet en leerden we daar hoe ze nieuwsitems kiezen, hoe camera’s werken, mochten we een kijkje nemen in de studio van Het Journaal, …
Superinteressant!
Klik op de collage voor alle foto’s.

Receptie verzorgen van Mark Tijsmans
In de taalles zijn we bezig in het thema ‘Alles loopt in de soep’ met een boek van Mark Tijsmans, nl. ‘Omelet Mitraillette’.
In het verhaal vriezen de vrienden per ongeluk nonkel Trois Étoiles in… Dat is een kok. Nu kan hij de receptie niet houden, want hij is nog aan het ontdooien …
De kinderen kregen de opdracht om de receptie te verzorgen met hapjes en drankjes.
Eén groepje stond in voor de wortelsoep (met een chilipeper), een ander voor de mini hotdogs met zuurkool, nog een ander voor de omelet mitraillette en de laatste groep voor de tapiocapudding met mango.
De kinderen moesten het recept lezen, de ingrediënten noteren en samen met het nodige keukenmateriaal alles mailen naar mij.
Voor het keukenmateriaal stonden zij in, voor de ingrediënten stond ik in.
Ik kreeg dus het boodschappenlijstje van de groepen.
Alles werd goed voorbereid! Vandaag was er dan de receptie! De kinderen deden dat super!

Ijsblokkenchallenge
Wij werden uitgedaagd om deel te nemen aan een ijsblokkenchallenge. De bedoeling is dat we onze ijsblok zo lang mogelijk goed houden, zonder dat hij smelt.
We deden vorige week een test. Elk bracht iets mee van thuis, waarvan hij/zij dacht dat dit goed zou zijn om een klein ijsblokje in te verpakken.
Hieruit konden de kinderen wat besluiten nemen.
Daarna werden ze in groepjes samen gezet. Daar werd besproken wat nu de beste manier was. Die manier hebben de kinderen deze week gebruikt om een grotere ijsblok zo weinig mogelijk te laten smelten. Tussentijds werd de ijsblok gewogen. Morgen kijken we wie nog ijs over heeft en wat nu écht de beste manier was … Spannend!

Frans: Révision 5-8
Vorige week en deze week werkten we in de klas rond de révision. Een révision is een herhalingsles van 4 contacten.
Hierbij doen we hoekenwerk. Er zijn vijf hoeken, nl. de luisterhoek, de spreekhoek, de spelletjeshoek, de kabashoek en de inoefenhoek.
Bij de spreekhoek mogen de kinderen hun mondelinge toets voorbereiden. Dan komen ze bij mij. Sommige leerlingen kunnen dit echt al goed. Ze maken goede zinnen, nieuwe zinnen (anders dan in het boekje). Top!
